dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Szneki z glancem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Szneki z glancem pochodzą z Wielkopolski, a są to po prostu lukrowane drożdżówki. Pyszne, puszyste, wilgotne ciasto drożdżowe z mieszanymi owocami mrożonymi i lukrem.

Szneki z glancem

Składniki:

Szneki z glancem

 

 

  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ok. 2-3 łyżek wody

Sposób przygotowania:

Szneki z glancem
Ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i mleko, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać jajka, rozpuszczone i ostudzone masło, sól i mąkę, krótko wyrobić. Zostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 części. Z każdej uformować wałki o długości ok. 28cm, lekko je skręcić. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować z wałków ciasta "ślimaczki" zaczynając skręcanie od środka. Koniec ciasta lekko skleić do zwiniętego już ciasta. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W ciasto wcisnąć owoce. Jeśli truskawki są zbyt duże, przeciąć je na połówki lub ćwiartki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 15 minut. Ostudzić. Lukier: Do miski wsypać cukier puder, dodać wodę, łyżką wymieszać do uzyskania lukru. Polać drożdżówki.

Tagi:

jajko jajka