Sposób przygotowania:
Szneki z glancem
Ciasto: Do miski pokruszyć drożdże, dodać cukier i mleko, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać jajka, rozpuszczone i ostudzone masło, sól i mąkę, krótko wyrobić. Zostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką deskę, podzielić na 8 części. Z każdej uformować wałki o długości ok. 28cm, lekko je skręcić. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formować z wałków ciasta "ślimaczki" zaczynając skręcanie od środka. Koniec ciasta lekko skleić do zwiniętego już ciasta. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W ciasto wcisnąć owoce. Jeśli truskawki są zbyt duże, przeciąć je na połówki lub ćwiartki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 15 minut. Ostudzić. Lukier: Do miski wsypać cukier puder, dodać wodę, łyżką wymieszać do uzyskania lukru. Polać drożdżówki.