Sposób przygotowania:
Ślimak drożdżowy z twarogiem
W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy robota. Dodać jogurt, jajko (w temperaturze pokojowej), sok z cytryny, roztopione masło. Na koniec wsypać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
W tym czasie przygotować farsz: twaróg ugnieść widelcem z żółtkiem, cukrem i sokiem z cytryny. Kruszonka: zmieszać wszystkie składniki w palcach albo w rozdrabniaczu.
Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt, na środku rozsmarować farsz, zawinąć w rulon, a następnie uformować ‘ślimaka’. Przełożyć do formy (ok. 21-23cm średnicy), odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Wierzch ciasta posmarować białkiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45 minut. Wystudzić na kratce.
W tym czasie przygotować farsz: twaróg ugnieść widelcem z żółtkiem, cukrem i sokiem z cytryny. Kruszonka: zmieszać wszystkie składniki w palcach albo w rozdrabniaczu.
Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt, na środku rozsmarować farsz, zawinąć w rulon, a następnie uformować ‘ślimaka’. Przełożyć do formy (ok. 21-23cm średnicy), odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Wierzch ciasta posmarować białkiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45 minut. Wystudzić na kratce.