Sposób przygotowania:
Drożdżowe ślimaki serowe
Ciasto: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Dodać olej. Wlać całość do mąki wymieszanej z solą. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować farsz. Twaróg dobrze ugnieść z jajkiem. Cebulę posiekać w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do sera, przyprawić, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć i rozsmarować farsz. Zwinąć ciasto w roladę, pokroić (najlepiej nitką) na równe kawałki.
Ułożyć na blasze wyścielonej papierem rozcięciem do góry. Odstawić do napuszenia na 30 minut.
Po tym czasie można bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać tartym żółtym serem (posypałam część bułeczek).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut. Podawać na ciepło lub zimno
W tym czasie przygotować farsz. Twaróg dobrze ugnieść z jajkiem. Cebulę posiekać w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do sera, przyprawić, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć i rozsmarować farsz. Zwinąć ciasto w roladę, pokroić (najlepiej nitką) na równe kawałki.
Ułożyć na blasze wyścielonej papierem rozcięciem do góry. Odstawić do napuszenia na 30 minut.
Po tym czasie można bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać tartym żółtym serem (posypałam część bułeczek).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut. Podawać na ciepło lub zimno
Magdalena88
Marika-