SUPERPRZEPIS

Drożdżowe ślimaki serowe

  • 2
  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Drożdżowe ślimaki serowe Więcej zdjęć (6)

Przepyszne buły! Z pikantnym twarogiem z cebulą i czosnkiem świetnie nadają się jako dodatek do barszczu lub lekkiej sałaty.

Składniki:

Drożdżowe ślimaki serowe

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaki serowe
Ciasto: w ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Dodać olej. Wlać całość do mąki wymieszanej z solą. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować farsz. Twaróg dobrze ugnieść z jajkiem. Cebulę posiekać w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do sera, przyprawić, wymieszać.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, nałożyć i rozsmarować farsz. Zwinąć ciasto w roladę, pokroić (najlepiej nitką) na równe kawałki.

Ułożyć na blasze wyścielonej papierem rozcięciem do góry. Odstawić do napuszenia na 30 minut.

Po tym czasie można bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać tartym żółtym serem (posypałam część bułeczek).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut. Podawać na ciepło lub zimno
Drożdżowe ślimaki serowe
twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko i wymieszać
Drożdżowe ślimaki serowe
do twarogu dodać posiekaną cebulę i czosnek, wsypać przyprawy
Drożdżowe ślimaki serowe
na rozwałkowanym cieście rozsmarować serowy farsz i zwinąć roladę
Drożdżowe ślimaki serowe
następnie pokroić ją nożem lub nitką w kawałki
Drożdżowe ślimaki serowe
ulozyc na blasze, odstawic do wyrosniecia i upiec