Sposób przygotowania:
Drożdżowy ślimak z masą makową i śliwkamiETAP 1:
Masło stopić, mąkę przesiać, całe jajka i żółtko roztrzepać widelcem.
Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i 1/3 mleka, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Podgrzać mleko.
Do przesianej mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, sól, masło, jajka i wyrośnięty zaczyn.
ETAP 2:
Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe letnie mleko, następnie ręcznie lub przy pomocy robota wyrabiać przez 10 minut do otrzymania miękkiego, elastycznego ciasta.
ETAP 3:
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Tortownicę o średnicy 30 cm wysmarować masłem.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto przebić, przełożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką.
ETAP 5:
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 55x40 cm, przekroić wzdłuż dłuższego boku na trzy paski równej szerokości.
Na każdym pasku rozsmarować porcję masy makowej.
ETAP 6:
Każdy pasek zwinąć w rulon.
ETAP 7:
Rulony ułożyć spiralnie w przygotowanej tortownicy.
ETAP 8:
W przerwy pomiędzy rulonami powciskać połówki śliwek.
ETAP 9:
Tortownicę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 10:
Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni (155-160 z termo obiegiem) przez około 40 minut.
Po wystudzeniu wyjąć z tortownicy i oprószyć cukrem pudrem.
marietta
iziona
edytaha
Dziękuję Marietto :)
edytaha
Dziękuję Iwonko! Zabieraj, nie krępuj się :)
Czekoladka 2