Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1429]

Jogurtowiec z musem morelowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten jogurtowiec robię bardzo często, bo należy do najbardziej lubianych w naszej rodzinie. Mus można zrobić z dowolnych owoców.

Jogurtowiec z musem morelowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jogurtowiec z musem morelowym

Masa jogurtowa

  • biszkopty okrągłe - 150 g
  • herbatniki - 16 szt
  • jogurt naturalny - 1 l
  • żelatyna - 8 płaskich łyżeczek
  • cukier - 1 szkl
  • woda - 3/4 szkl
  • kakao - 1 łyżka

Mus morelowy :

  • morele - 1 puszka ( 820 g )
  • galaretki pomarańczowe - 2 szt
  • żelatyna - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Jogurtowiec z musem morelowym
Masa jogurtowa :

Do wysokiego naczynia wlać jogurt, dodać cukier, zmiksować.

Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Następnie żelatynę podgrzać, dodać do jogurtów mieszając, aby nie zrobiły się grudy.

Mus morelowy:

Morele odlać z soku, odsączyć na sicie. Sok uzupełnić wodą tak, aby powstało 0,5 litra, podgrzać, zdjąć z ognia i do gorącego soku wsypać galaretki z żelatyną, dobrze wymieszać do rozpuszczenia galaretek i żelatyny. Morele zmiksować, dodać do syropu z galaretkami, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.

Spód tortownicy 26 cm, wyłożyć biszkoptami, na biszkopty wyłożyć większą część jogurtu, warstwę herbatników i resztę jogurtu wymieszanego z kakao.

Na samym końcu wylać mus morelowy, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Jogurtowiec z musem morelowym
Biszkopty zostały wyłożone na dno formy i wylana została część jogurtu
Jogurtowiec z musem morelowym
Warstwa herbatników została wyłożona na masę jogurtową
Jogurtowiec z musem morelowym
Do masy jogurtowej dodano kakao i wyłożona masa została na herbatniki
Jogurtowiec z musem morelowym
Morele odlane z soku i zmiksowane na gładki mus
Jogurtowiec z musem morelowym
Sok z moreli połączony ze zmiksowanymi owocami