Sposób przygotowania:
Bułeczki z grzybami
Rozprwadzić drożdże w 1,5 szklanki ciepłej wody, dodać 20 dag mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Utrzeć olej z cukrem, dodać do ciasta drożdżowego, wymieszać, wsypać rezsztę mąki, wyrobić ciasto i odstawić na 1-1,5 godziny. Opłukane grzyby namoczyć na 2 godziny, ugotować je do miękkości i zmielić w maszynce do mięsa. Na oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę, kiedy nabierze złocistego koloru dodać do niej grzyby, doprawić solą i smażyć jeszcze kilka minut. Z ciasta uformować owalne bułeczki, każdą napełnić farszem grzybowo- cebulowym. Odstawić na 30 minut i upiec na blasze posmarowanej masłem na złocistobrązowy kolor. Podawać do barszczu czerwonego.