Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Bułeczki z jagodami w wersji fit

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam słodkie bułeczki jogurtowe z jagodami w dietetycznej wersji: z mąki orkiszowej, słodzone ksylitolem zamiast cukru. Takie bułeczki powstają szybciej niż drożdżowe jagodzianki, a są równie pyszne.

Bułeczki z jagodami w wersji fit Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułeczki z jagodami w wersji fit

Na 6 bułeczek:

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 250 g jagód
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 80 g ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • skórka starta z połówki cytryny
  • na kruszonkę: 25 g zimnego masła, 25 g ksylitolu, 2 łyżki mąki pszennej
  • na lukier: woda lub sok z cytryny + cukier puder
  • jagody na wierzch bułeczek

Sposób przygotowania:

Bułeczki z jagodami w wersji fit

ETAP 1:

Bułeczki z jagodami w wersji fit
Jagody przebieramy, myjemy i osuszamy na durszlaku

Jagody przebieramy, myjemy, zostawiamy na durszlaku do osuszenia.

ETAP 2:

Bułeczki z jagodami w wersji fit
Łączymy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol

Mąkę przesiewamy przez sito do miseczki, dodajemy proszek do pieczenia i ksylitol.

ETAP 3:

Bułeczki z jagodami w wersji fit
Do składników suchych dodajemy kawałki masła

Masło (prosto z lodówki) siekamy na kawałki, dodajemy do składników suchych, dodajemy także skórkę z cytryny, ciasto zagniatamy ręcznie.

ETAP 4:

Bułeczki z jagodami w wersji fit
Dodajemy jogurt naturalny, mieszamy ciasto

Dodajemy jogurt. Mieszamy łyżką do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 5:

Bułeczki z jagodami w wersji fit
Z ciasta wyrabiamy 6 bułeczek

Dodajemy osuszone jagody, mieszamy ciasto.

Z ciasta formujemy 6 równych bułeczek.

Przygotowujemy kruszonkę: zimne, posiekane masło łączymy z mąką i ksylitolem, kruszonkę wyrabiamy palcami, tak, aby miała konsystencję grudek.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30-35 minut w 180 st. C.

Przed podaniem bułeczki smarujemy lukrem zrobionym z wody lub soku z cytryny i cukru pudru. Na bułeczki wykładamy świeże jagody.


Tagi:

ciastka jagody