Sposób przygotowania:
Bułeczki z jagodami w wersji fitETAP 1:
Jagody przebieramy, myjemy, zostawiamy na durszlaku do osuszenia.
ETAP 2:
Mąkę przesiewamy przez sito do miseczki, dodajemy proszek do pieczenia i ksylitol.
ETAP 3:
Masło (prosto z lodówki) siekamy na kawałki, dodajemy do składników suchych, dodajemy także skórkę z cytryny, ciasto zagniatamy ręcznie.
ETAP 4:
Dodajemy jogurt. Mieszamy łyżką do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 5:
Dodajemy osuszone jagody, mieszamy ciasto.
Z ciasta formujemy 6 równych bułeczek.
Przygotowujemy kruszonkę: zimne, posiekane masło łączymy z mąką i ksylitolem, kruszonkę wyrabiamy palcami, tak, aby miała konsystencję grudek.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30-35 minut w 180 st. C.
Przed podaniem bułeczki smarujemy lukrem zrobionym z wody lub soku z cytryny i cukru pudru. Na bułeczki wykładamy świeże jagody.
SylaUla
ciasteczka