Sposób przygotowania:
Maślano-mleczne bułeczki z jagodami gojiPrzygotowanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy i studzimy. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, masło, utarte jajko z cukrami i jagody goji, następnie w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
Formowanie bułek:
Po tym czasie na posypanej mąką stolnicy formujemy niewielkie bułeczki.
Przygotowanie do pieczenia:
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Pieczenie:
Po tym czasie bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut do zrumienienia.
Rady:
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 16-18 bułeczek.