Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Maślano-mleczne bułeczki z jagodami goji

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego polecam upiec właśnie takie bułeczki. Co prawda wymagają trochę czasu, ale zapewniam, że warto. Są pyszne, delikatne i mięciutkie. Jagody goji do nich idealnie pasują.

Maślano-mleczne bułeczki z jagodami goji

Składniki:

Maślano-mleczne bułeczki z jagodami goji

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Maślano-mleczne bułeczki z jagodami goji

Przygotowanie ciasta:

Maślano-mleczne bułeczki z jagodami goji
Z podanych składników przygotowujemy ciasto.

Drożdże rozcieramy z z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy i studzimy. Jajko ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, sól, masło, utarte jajko z cukrami i jagody goji, następnie w razie potrzeby dolewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.

Formowanie bułek:

Maślano-mleczne bułeczki z jagodami goji
Następnie z ciasta formujemy małe bułeczki.

Po tym czasie na posypanej mąką stolnicy formujemy niewielkie bułeczki.

Przygotowanie do pieczenia:

Maślano-mleczne bułeczki z jagodami goji
Następnie bułeczki układamy na blasze do pieczenia.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Pieczenie:

Maślano-mleczne bułeczki z jagodami goji
Następnie bułeczki pieczemy do zrumienienia.

Po tym czasie bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut do zrumienienia.

Rady:
Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi około 16-18 bułeczek.