Sposób przygotowania:
Bułki drożdżowe z jagodami i kruszonką
Mleko podgrzewamy w garnku, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Resztę z dwóch szklanek mąki wysypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz jajka: jedno całe oraz 5 żółtek (białka zostawiamy na później).
Dodajemy resztę z pół szklanki cukru. Zagniatamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, wykładamy je na stolnicę i kroimy na kawałki.
Formujemy bułki, nakładamy jagody i zlepiamy. Znów odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy kruszonkę z łyżki masła, łyżki cukru i czubatej łyżki mąki.
Masło siekamy nożem, dodajemy mąkę i cukier, wyrabiamy. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Wstawiamy bułki i pieczemy przez około 25-30 minut.
Resztę z dwóch szklanek mąki wysypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz jajka: jedno całe oraz 5 żółtek (białka zostawiamy na później).
Dodajemy resztę z pół szklanki cukru. Zagniatamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, wykładamy je na stolnicę i kroimy na kawałki.
Formujemy bułki, nakładamy jagody i zlepiamy. Znów odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy kruszonkę z łyżki masła, łyżki cukru i czubatej łyżki mąki.
Masło siekamy nożem, dodajemy mąkę i cukier, wyrabiamy. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Wstawiamy bułki i pieczemy przez około 25-30 minut.
ankaszym
welusia