Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Bułki drożdżowe z jagodami i kruszonką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie domowe bułeczki drożdżowe ze świeżymi jagodami to bardzo dobry pomysł na smaczny wakacyjny deser :)

Bułki drożdżowe z jagodami i kruszonką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułki drożdżowe z jagodami i kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Bułki drożdżowe z jagodami i kruszonką
Mleko podgrzewamy w garnku, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Resztę z dwóch szklanek mąki wysypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz jajka: jedno całe oraz 5 żółtek (białka zostawiamy na później).

Dodajemy resztę z pół szklanki cukru. Zagniatamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, wykładamy je na stolnicę i kroimy na kawałki.

Formujemy bułki, nakładamy jagody i zlepiamy. Znów odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy kruszonkę z łyżki masła, łyżki cukru i czubatej łyżki mąki.

Masło siekamy nożem, dodajemy mąkę i cukier, wyrabiamy. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Wstawiamy bułki i pieczemy przez około 25-30 minut.
Bułki drożdżowe z jagodami i kruszonką
Formujemy bułki, dajemy jagody, zlepiamy
Bułki drożdżowe z jagodami i kruszonką
Układamy bułki na blaszcze wyłożonej papierem

Tagi:

pieczywo