patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Placuszki bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne placuszki bananowe na śniadanie idealne i pyszne. Smacznie i zdrowo. Podaję z owocami i jogurtem.

Placuszki bananowe

Składniki:

Placuszki bananowe

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 duży banan
  • jajko
  • 1/2 szklanki mleka ja dałam krowie
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1 łyżka cukru
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki bananowe
W dużej misce rozgniatamy widelcem banana. Następnie dodajemy w pokojowej temperaturze : mleko, jogurt, jajko. Kolejno dodajemy cukier, sól, proszek. Dokładnie łączymy.

Na sam koniec dodajemy mąkę. Mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki kuchennej do połączenia składników aż masa będzie bardzo gęsta. Rozgrzewam olej rzepakowy na patelni, za pomocą dużej łyżki nabieram porcje ciasta a następnie przekładam na rozgrzany olej. Placuszki powinny mieć średnicę ok 4-5 cm. Smażę na złoto z obu stron. Podaję na ciepło z ulubionymi dodatkami.