jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Czekoladowy sorbet

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czekoladowy sorbet możemy także zamrozić w pojemniku, a potem podawać w pucharku uformowany na pomocą gałkownicy do lodów. Polecam dla miłośników czekoladowych słodkości.

Czekoladowy sorbet Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy sorbet

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki wody,
  • 50 gram kakao,
  • 120 gram cukru,
  • 100 gram gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowy sorbet

ETAP 1

Czekoladowy sorbet
wodę łączymy z cukrem

Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy do niej cukier. Całość podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia cukru.

ETAP 2

Czekoladowy sorbet
w wodzie rozpuszczamy kakao

W połowie powstałej słodkiej wody rozpuszczamy kakao.

ETAP 3

Czekoladowy sorbet
łączymy ze sobą sporządzone wody

Mieszaniną zalewamy gotującą wodę. Wodę z kakao gotujemy około 5 minut. Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia.

ETAP 4

Czekoladowy sorbet
w kakaowej wodzie rozpuszczamy czekoladę

Do powstałej masy dodajemy czekoladę połamaną na mniejsze części.

ETAP 5

Czekoladowy sorbet
masę rozlewamy do specjalnych foremek

Gdy czekolada się rozpuści, czekoladą masę studzimy. Przestudzoną przelewamy do foremek na lody. Sorbet wkładamy do zamrażalnika. Pozostawiamy go do całkowitego zamrożenia, najlepiej na całą noc. Gotowy wyjmujemy z foremek i podajemy.


Tagi:

dla dzieci