Sposób przygotowania:
Bułeczki z makiem i cebulką
Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na oliwie.Mąkę, drożdże i suche składniki wymieszać (najlepiej mikserem), powoli wlewać wodę, na końcu dodać cebulkę razem z oliwą. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości ciasta.Podzielić na 3 lub więcej części i uformować z nich bagietki lub bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrosnięcia na 45 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st C. Wyrośnięte bułeczki naciąć ukośnie ostrym nożem lub żyletką (zapomniałam o nacięciu). Wstawić do piekarnika, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu (można też spryskać wnętrze piekarnika wodą ze spryskiwacza - nie spryskujemy grzałki i żarówki).Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut . Najlepiej sprawdzić stopień ich zrumienienia po ok. 30 minutach w piekarniku. Jeśli wierzch jest rumiany, a spód nie, można przykryć je folią aluminiową i dopiekać w ten sposób. Po upieczeniu spryskać delikatnie wodą i zostawić do całkowitego wystudzenia.