Sposób przygotowania:
Bułeczki z makiem i kruszonką
Mąkę przesiać. Do dużego kubeczka wkruszyć drożdże, dodać pół łyżki cukru, łyżkę mąki i połowę mleka, rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić, przestudzić. Do mąki dodać sól, resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dolewając wodę, wyrobić miękkie ciasto. Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać nadal aż się wchłonie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przerobić i podzielić na 15 części. Każdą część rozpłaszczyć ręką, nałożyć łyżeczkę masy makowej i dokładnie zalepić. Bułeczki ułożyć zlepieniem do spodu na blaszce (rozmiar 23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Jajko roztrzepać. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.