SUPERPRZEPIS

Bułeczki z makiem i kruszonką

  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Bułeczki z makiem i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Uwielbiam takie „przytulane” bułeczki, bo mają dużo miękkiego miąższu, a te wyszły wyjątkowo mięciutkie i puchate. Troszkę przesadziłam z ilością kruszonki, ale ją również uwielbiam i nigdy nie mam dość :)

Składniki:

Bułeczki z makiem i kruszonką

 

  • 50 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • około 100 ml letniej wody
  • 6 łyżek masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • KRUSZONKA:
  • 10 dag mąki pszennej typ 650
  • 5 dag zimnego masła
  • 5 dag cukru trzcinowego
  • DODATKOWO:
  • 15 łyżeczek gotowej masy makowej
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Bułeczki z makiem i kruszonką
Mąkę przesiać. Do dużego kubeczka wkruszyć drożdże, dodać pół łyżki cukru, łyżkę mąki i połowę mleka, rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić, przestudzić. Do mąki dodać sól, resztę cukru, cukier waniliowy, jajka, pozostałe mleko i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dolewając wodę, wyrobić miękkie ciasto. Dodać rozpuszczone masło i wyrabiać nadal aż się wchłonie. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przerobić i podzielić na 15 części. Każdą część rozpłaszczyć ręką, nałożyć łyżeczkę masy makowej i dokładnie zalepić. Bułeczki ułożyć zlepieniem do spodu na blaszce (rozmiar 23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Jajko roztrzepać. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem). Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Bułeczki z makiem i kruszonką
Każdą część rozpłaszczyć ręką, nałożyć łyżeczkę masy makowej i dokładnie zalepić.
Bułeczki z makiem i kruszonką
Bułeczki ułożyć zlepieniem do spodu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Bułeczki z makiem i kruszonką
Składniki kruszonki rozetrzeć palcami...
Bułeczki z makiem i kruszonką
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.