Sposób przygotowania:
Słodkie bułeczki z makiem
Drożdże wymieszać z cukrem, a gdy się rozpuszczą, wlać 1 łyżkę letniego mleka i odstawić do momentu, aż się spienią. Pozostałe mleko przelać do rondelka, dodać masło i podgrzewać, aż masło się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia. W misce wymieszać przesianą mąkę z mlekiem w proszku, solą. Wlać mleko i zamieszać. Dodać jajko oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Zagnieść miękkie, elastyczne i gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 14 części i uformować z nich bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Nastawić piekarnik na 170°C. Bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, aż bułeczki ładnie się zrumienią. Upieczone wyjąć na kratkę kuchenną do wystudzenia.