Sposób przygotowania:
Bułeczki drożdżowe z makiem
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 min. W tym czasie przesiać mąkę, do której dodać pozostały cukier, sól, rozpuszczone przestudzone masło i jajka roztrzepane ze śmietaną i mlekiem. Należy odlać samych jajek 2 łyżki do posmarowania. Kiedy drożdże ruszą, wlać zaczyn do przygotowanych składników. Ciasto wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość po ok 1 h . Po tym czasie zagnieść jeszcze raz ciasto, ale krótko. Podzielić ciasto na 10 części i formować kulki. Układać na blaszce i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować odłożonymi jajkami i posypać makiem. Piec w 180*C przez ok 15 min. Smacznego!