IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Bułeczki z nadzieniem groszkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Bułeczki z nadzieniem groszkowym

Składniki:

Bułeczki z nadzieniem groszkowym

 

  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • Farsz:
  • 1 puszka groszku
  • 150 g wędzonej szynki
  • 1 średnia cebula
  • 200 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 białko do posmarowania bułeczek

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki z nadzieniem groszkowym
Składniki ciasta mieszamy ze sobą, wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy wszystko jeszcze przez 3 minuty. Dodajemy przyprawy i zostawiamy do ostygnięcia. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy ser, groszek i szynkę z cebulą. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy z niego kwadratu o boku 10 x 10 cm. Na każdy kwadrat nakładamy 2 łyżki farszu i zawijamy bułeczki. Brzegi dokładnie sklejamy. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy białkiem i zostawiamy do wyrośnięcia na około 25 minut. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Smacznego!