Sposób przygotowania:
Bułeczki z pesto pokrzywowo-szczawiowym
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na kwadrans, międzyczasie przebrać zerwane wcześniej pęczki pokrzyw i szczawiu młodego, opłukać, odsączyć oraz wsypać do miksera z komorą i zmiksować oba składniki. Mąki osobno przesiać do dużej misy, a następnie wlać zaczyn, wbić żółtka, oddzielone od białek, a białka zachować na potem, oliwę i sól. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem.
Po godzinie ciasto wyrośnięte rwać na nieco większe kawałki, by łatwo było nadziewać, uklepać na dłoni i łyżeczką nakładać pesto, nie za mało,lecz i nie pełno. Zalepić dokładnie ciastem nadzienie w dłoniach formując okrągłe lub podłużne kształty.
Nagrzać piekarnik do 220 st. C,a bułeczki pozostawić na stolnicy do wyrośnięcia na ponownie 15 min. pod przykryciem, potem lekko natłuścić blachę i układać bułki w znacznej odległości od siebie. Posmarować wierzchy bułek rozmąconym białkiem i wstawić blachę z nimi do piekarnika. Piec z 20-30 min., aż się zrumienią na wierzchu. Wtedy to wyjąć lub wysunąć blachę, a bułki przełożyć łopatką kuchenną na talerz płaski i spożywać z twarożkiem.
Po godzinie ciasto wyrośnięte rwać na nieco większe kawałki, by łatwo było nadziewać, uklepać na dłoni i łyżeczką nakładać pesto, nie za mało,lecz i nie pełno. Zalepić dokładnie ciastem nadzienie w dłoniach formując okrągłe lub podłużne kształty.
Nagrzać piekarnik do 220 st. C,a bułeczki pozostawić na stolnicy do wyrośnięcia na ponownie 15 min. pod przykryciem, potem lekko natłuścić blachę i układać bułki w znacznej odległości od siebie. Posmarować wierzchy bułek rozmąconym białkiem i wstawić blachę z nimi do piekarnika. Piec z 20-30 min., aż się zrumienią na wierzchu. Wtedy to wyjąć lub wysunąć blachę, a bułki przełożyć łopatką kuchenną na talerz płaski i spożywać z twarożkiem.