marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bułeczki z pesto pokrzywowo-szczawiowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Bułki śniadaniowe zwykle podawane są bez nadzienia, lecz niekiedy można zrobić wyjątek, a smaku nie ubędzie. Jadalne chwasty wystarczy po zerwaniu przebrać, opłukać i zmiksować oraz nadziewać.

Bułeczki z pesto pokrzywowo-szczawiowym

Składniki:

Bułeczki z pesto pokrzywowo-szczawiowym

  • 500 g.mąki pszennej,
  • 200 g.mąki razowej,
  • 5-7 dag.drożdży,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szklanka ciepłego mleka,
  • 3 żółtka,
  • białko do posmarowania,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 pęczki szczawiu,
  • 2 pęczki pokrzyw,
  • 1-2 łyżki oleju na blachę.

Sposób przygotowania:

Bułeczki z pesto pokrzywowo-szczawiowym
Zrobić zaczyn z drożdży, dwóch łyżeczek cukru i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na kwadrans, międzyczasie przebrać zerwane wcześniej pęczki pokrzyw i szczawiu młodego, opłukać, odsączyć oraz wsypać do miksera z komorą i zmiksować oba składniki. Mąki osobno przesiać do dużej misy, a następnie wlać zaczyn, wbić żółtka, oddzielone od białek, a białka zachować na potem, oliwę i sól. Wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem.

Po godzinie ciasto wyrośnięte rwać na nieco większe kawałki, by łatwo było nadziewać, uklepać na dłoni i łyżeczką nakładać pesto, nie za mało,lecz i nie pełno. Zalepić dokładnie ciastem nadzienie w dłoniach formując okrągłe lub podłużne kształty.

Nagrzać piekarnik do 220 st. C,a bułeczki pozostawić na stolnicy do wyrośnięcia na ponownie 15 min. pod przykryciem, potem lekko natłuścić blachę i układać bułki w znacznej odległości od siebie. Posmarować wierzchy bułek rozmąconym białkiem i wstawić blachę z nimi do piekarnika. Piec z 20-30 min., aż się zrumienią na wierzchu. Wtedy to wyjąć lub wysunąć blachę, a bułki przełożyć łopatką kuchenną na talerz płaski i spożywać z twarożkiem.