rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozarrellą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Śniadaniowe bułeczki nie muszą być nudne:) Dodatek pesto sprawia że nabierają nie tylko koloru, ale także wyrazistszego smaku.

Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozarrellą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozarrellą

 

  • Na 10 bułek:

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozarrellą
Mąkę przesiewamy do dwóch misek (w jednej 1,5 szklanki, w drugiej 2). Mleko podgrzewamy tak by miało temp. ok 25st i dodajemy skruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy, dzielimy na pół i wlewamy do każdej miski. Dodajemy po 1/4 szklanki oliwy i szczypcie soli. Do miski gdzie było więcej mąki dodajemy bazyliowe pesto. Oba ciasta dokładnie mieszamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (na ok 1h). Wyrośnięte ciasta raz jeszcze wyrabiamy i wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok 12x25cm. Nakładamy jedno na drugie, a następnie zwijamy w roladę i kroimy na 10 części, odkładamy poziomo do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością mozzarelli. Zapiekamy ok 15-20 minut w temp. 180st C.
Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozarrellą
Ciasta na bułki wałkujemy i nakładamy jedno na drugie
Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozarrellą
Ciasta zwijamy w rulon, dobrze zlepiając końcówki
Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozarrellą
Zwinięty rulon dzielimy na 10 części- czyli 10 bułeczek
Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozarrellą
Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy serem