Sposób przygotowania:
Ślimaczki drożdżowe z pesto
PESTO - Zieleninę opłucz i osącz. porwij na mniejsze kawałki. Włóż do naczynia blendera. Dosyp pozostałe składniki. Wlej 3 łyżki oliwy, włącz blender. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dolej jeszcze trochę oliwy, dopraw do smaku, zmiksuj jeszcze raz - pesto powinno być gęste.
BUŁECZKI - drożdże wkrusz do kubka i wymieszaj z cukrem, odstaw na kilka minut. Mąkę przesiej, dodaj sól i pokrojone na kawałki zimne masło. Posiekaj aż nie będzie widocznych grudek tłuszczu. Do tak przygotowanej sypkiej masy wlej drożdże, dodaj żółtko i śmietanę, zagnieć ciasto. Rozwałkuj na 2 prostokąty (35x12 cm). Każdy posmaruj pesto i wzdłuż dłuższego boku luźno zwiń. Pokrój je na kawałki ok. 3 cm - powinno wyjść 12 małych ślimaczków z jednego.
Ślimaczki ustaw pionowo w posmarowanej oliwą formie na mini muffinki. Z wierzchu posmaruj żółtkiem z mlekiem. Piecz ok. 20 min. w 190 st. C. Podawaj jako ciepłą przekąskę albo dodatek do rzadkich zup.
BUŁECZKI - drożdże wkrusz do kubka i wymieszaj z cukrem, odstaw na kilka minut. Mąkę przesiej, dodaj sól i pokrojone na kawałki zimne masło. Posiekaj aż nie będzie widocznych grudek tłuszczu. Do tak przygotowanej sypkiej masy wlej drożdże, dodaj żółtko i śmietanę, zagnieć ciasto. Rozwałkuj na 2 prostokąty (35x12 cm). Każdy posmaruj pesto i wzdłuż dłuższego boku luźno zwiń. Pokrój je na kawałki ok. 3 cm - powinno wyjść 12 małych ślimaczków z jednego.
Ślimaczki ustaw pionowo w posmarowanej oliwą formie na mini muffinki. Z wierzchu posmaruj żółtkiem z mlekiem. Piecz ok. 20 min. w 190 st. C. Podawaj jako ciepłą przekąskę albo dodatek do rzadkich zup.
jaNina
zewa
Pyza
Dorcia