Sposób przygotowania:
Bułeczki z powidłamizaczyn:
Dwie łyżki mąki dodaję do miski, dodaję drożdże, wlewam mleko letnie, tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę soli. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w cieple miejsce pod przykryciem.
ciasto
Do reszty mleka dodaję skórkę pomarańczową, cukier który ma się rozpuścić.Masło rozpuszczam w rondelku. Do zaczynu przesiewam mąkę, dodaję mleko, masło i ciasto zarabiam mikserem, albo ręką. Musi być elastyczne. Miskę w której będzie wyrastać ciasto smaruję oliwą, która zapobiega przyklejaniu się ciasta do ścianek miski. Odstawiam do wyrośnięcia.
formowanie
Z ciasta robię wałek na desce podsypanej mąką, i dziele na 12 części. Na każdą cześć układam łyżeczkę powideł i sklejam bułeczki. Układam na blaszce na papierze i odstawiam do wyrośnięcia.
pieczenie
Przed pieczeniem smaruję roztopionym masłem każdą bułkę. Piekę temp 200 stopni 25 minut góra dół. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem