mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Bułeczki z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Prost i łatwe bułki na słodko. Wykorzystałam powidła śliwkowe. Znikają jeszcze ciepłe, bo takie są najlepsze. Przed podaniem należy posypać cukrem pudrem. W smaku przypominały mi pączki, może za sprawą skórki pomarańczowej którą dałam.

Bułeczki z powidłami

Składniki:

Bułeczki z powidłami

 

  • 500 g mąki pszennej wrocławskiej
  • 2 dkg drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 5 dkg masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej/ można dodać startą/
  • 300 ml mleka
  • 1 słoiczek powideł
  • 1 łyżeczka oliwy
  • cukier puder

 

  • do posmarowania:
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Bułeczki z powidłami

zaczyn:

Bułeczki z powidłami
zaczyn w misce odstawiony do wyrośnięcia na 30 minut

Dwie łyżki mąki dodaję do miski, dodaję drożdże, wlewam mleko letnie, tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę soli. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w cieple miejsce pod przykryciem.

ciasto

Bułeczki z powidłami
ciasto zarobione odstawione w misce do wyrośnięcia

Do reszty mleka dodaję skórkę pomarańczową, cukier który ma się rozpuścić.Masło rozpuszczam w rondelku. Do zaczynu przesiewam mąkę, dodaję mleko, masło i ciasto zarabiam mikserem, albo ręką. Musi być elastyczne. Miskę w której będzie wyrastać ciasto smaruję oliwą, która zapobiega przyklejaniu się ciasta do ścianek miski. Odstawiam do wyrośnięcia.

formowanie

Bułeczki z powidłami
ciasto podzielone nałożone powidła przed sklejeniem

Z ciasta robię wałek na desce podsypanej mąką, i dziele na 12 części. Na każdą cześć układam łyżeczkę powideł i sklejam bułeczki. Układam na blaszce na papierze i odstawiam do wyrośnięcia.

pieczenie

Bułeczki z powidłami
bułeczki na blaszce odstawione do wyrośnięcia przed pieczeniem

Przed pieczeniem smaruję roztopionym masłem każdą bułkę. Piekę temp 200 stopni 25 minut góra dół. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem