Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Drożdżowe bułeczki z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bułeczki drożdżowe z powidłami to wspaniała kolacja lub śniadanie

Drożdżowe bułeczki z powidłami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowe bułeczki z powidłami

 

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2,5 dag drożdży
  • 50 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 20 dag powideł śliwkowych
  • szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe bułeczki z powidłami
Drożdże wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, wlać podgrzane mleko, posypać odrobiną mąki, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dodać pozostałą mąkę 1,5 jajka (pół jajka odłożyć do smarowania bułeczek) szczyptę soli, aromat, olej i dokładnie wymieszać, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta położyć łyżeczkę powideł, i sklejać jak pączki. Ułożyć na przygotowanej blaszce. Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30-35 minut
Drożdżowe bułeczki z powidłami
Drożdżowy rozczyn należy położyć w ciepłym miejscu
Drożdżowe bułeczki z powidłami
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować i wycinać krążki
Drożdżowe bułeczki z powidłami
Łyżeczką nakładać powidła i sklejać jak pączki