Sposób przygotowania:
Bułeczki z powidłami w sezamie
Do miseczki wsypać 1 łyżeczkę cukru, pokruszyć drożdże dodać 100 ml ciepłego mleka, 10 dag mąki, wymieszać, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia. Masło stopić, wymieszać z pozostałym mlekiem i żółtkiem. Wlać do wyrośniętego rozczynu, dodać skórkę z cytryny, cukier, cukier waniliowy, sól, pozostałą mąkę i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć i odłożyć na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek ciasta nałożyć porcje powideł, sklejać jak pączki, ułożyć na przygotowanej blaszce. Gdy bułeczki podrosną, naciąć delikatnie nożem, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut.