Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Pszenne bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

pyszne pszenne bułeczki .

Pszenne bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenne bułeczki

 

Sposób przygotowania:

Pszenne bułeczki
Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko oraz 4 łyżki mąki, bardzo dokładnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 10 minut do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki wsypujemy sól, dajemy 1 jajko rozbełtane z wodą, rozpuszczone ciepłe masło oraz przygotowany wcześniej z drożdży i mleka zaczyn – dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok 20 minut. Blaszkę, na której będziemy piec bułki przesypujemy mąką (nie dajemy zadnego tłuszczu). Z wyrośniętego ciasta formujemy nieduże bułki (podwoją swoją objętość). Z ciasta możemy robić dowolne kształty. Przygotowane bułki pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia, po tym czasie smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem – pieczemy w temperaturze 180* przez 25 minut.
Pszenne bułeczki
wyrośniete bułki przed pieczeniem
Pszenne bułeczki
bułki zaraz po wyjęciu z piekarnika
Pszenne bułeczki
pszenne bulki domowe
Pszenne bułeczki
bulki sa bardzo mieciutie w srodku