Sposób przygotowania:
Domowe bułeczkiETAP 1:
Drożdże rozrabiamy z cukrem i dwoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wbijamy jajka, dodajemy margarynę, mleko oraz rozczyn drożdżowy.
ETAP 2:
Ciasto wyrabiamy - zagniatamy, aż będzie jednolite. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie przez chwilę wyrabiamy.
ETAP 3:
Z ciasta formujemy wałek i kroimy go na części ok. 13. Z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Po tym czasie wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 190 stopni. (bułki przed włożeniem do piekarnika można posmarować roztrzepanym jajkiem)
ankaszym