Sposób przygotowania:
Bułeczki z sezamem
1.Drożdże rozkruszyć, wsypać 1 łyżkę cukru i wlać 3 łyżki ciepłego mleka. Rozetrzeć, posypać łyżeczką mąki ,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2.Mąkę przesiać, dodać wyrośnięte drożdże , lekko podgrzane mleko,sól i zagnieść ciasto. Wyrabiać długo. 3.Odstawić ciasto do wyrośnięcia . Powinno podwoić swoją objętość. 4 Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i z każdej z nich ulepić wałeczki grubości 1 cm i około 20 cm długie. 5 Na blaszce układać bułeczki wywinięte w literę S i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 6 Posmarować bułki żółtkiem, posypać sezamem i piec w 200 stopniach C około 20 minut. smacznego
Nina W.