renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Bułeczki z siemieniem lnianym posypane sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego posypane po wierzchu sezamem. Pyszne nawet na drugi dzień!!!

Bułeczki z siemieniem lnianym posypane sezamem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułeczki z siemieniem lnianym posypane sezamem

 

  • 450 g maki pszennej tortowej
  • 120 g zmielonych płatków owsianych
  • 100 g siemienia lnianego
  • 300 ml letniej wody
  • 40 ml oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g drożdży
  • Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Bułeczki z siemieniem lnianym posypane sezamem

Etap 1

Bułeczki z siemieniem lnianym posypane sezamem
Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić na gładkie ciasto.

Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić na gładkie ciasto.

Etap 2

Bułeczki z siemieniem lnianym posypane sezamem
Wyrobione ciasto podzielić na 10 części.

Ciasto podzielić na 10 części.

Etap 3

Bułeczki z siemieniem lnianym posypane sezamem
Z każdej części formować bułeczki, na wierzchu naciąć krzyżyk.

Z każdej części formować bułeczki, na wierzchu naciąć krzyżyk.

Etap 4

Bułeczki z siemieniem lnianym posypane sezamem
Bułeczki pozostawić na pół godziny do podrośnięcia następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem.

Bułeczki pozostawić na pół godziny do podrośnięcia następnie posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem.

Etap 5

Bułeczki z siemieniem lnianym posypane sezamem
Piec w 180 stopniach ok. 25 minut do zrumienienia.

Piec w 180 stopniach ok. 25 minut do zrumienienia.