Sposób przygotowania:
Zajączek Wielkanocny
Przygotować sobie szablon zajączka. Jeśli nie mamy w domu takiej foremki można narysować na kartce. Przyłożyć do rozwiniętego ciasta i wyciąć 1 kształt zajączka. Odsączyć z zalewy tuńczyka, wyłożyć na ciasto, zostawiając ok. 1 cm z każdej strony. Paprykę pokroić w malutką kosteczkę, tak samo postąpić z szynką. Wyłożyć na tuńczyka, przyprawić. Z drugiego ciasta francuskiego wyciąć drugą formę zajączka, jednak powiększając go o ok. 0,5-1 cm z każdej strony. Nałożyć na pierwszą część z dodatkami i docisnąć w pustych miejscach widelcem. Jajko roztrzepać. Pędzelkiem rozprowadzić po zajączku. Ze skrawków ciasta zrobić oczko i wąsy.
Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 25 minut, aż do zrumienienia ciasta. Polecam!
Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 25 minut, aż do zrumienienia ciasta. Polecam!
Szeptucha