Sposób przygotowania:
Bułeczki z siemieniem lnianym
1. Ciasto: Mąki przesiać, wsypać do nich drożdże, siemię lniane i sól i wymieszać. Wbić jajko i wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wlewać mleko i wodę i dalej wyrabiać. Na koniec wlać olej i miksować jeszcze chwilę, do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości. 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, a następnie podzielić na około 12 równych części (każda około 75 g.) Uformować z nich okrągłe bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać makiem wymieszanym z siemieniem lnianym. Tak przygotowane bułeczki piec w 180st.C około 20 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!