akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Bułeczki z siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki (troszkę go zmodyfikowałam). Puszyste, mięciutkie bułeczki z dużą ilością siemienia lnianego. Jedne z lepszych jakie miałam okazję jeść. Naprawdę warte polecenia!

Bułeczki z siemieniem lnianym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułeczki z siemieniem lnianym

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 jajko roztrzepane do posmarowania
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżka maku

Sposób przygotowania:

Bułeczki z siemieniem lnianym
1. Ciasto: Mąki przesiać, wsypać do nich drożdże, siemię lniane i sól i wymieszać. Wbić jajko i wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wlewać mleko i wodę i dalej wyrabiać. Na koniec wlać olej i miksować jeszcze chwilę, do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do podwojenia objętości. 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami, a następnie podzielić na około 12 równych części (każda około 75 g.) Uformować z nich okrągłe bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, posmarować je roztrzepanym jajkiem i posypać makiem wymieszanym z siemieniem lnianym. Tak przygotowane bułeczki piec w 180st.C około 20 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego!
Bułeczki z siemieniem lnianym
Wyrabianie ciasta na bułeczki z siemieniem lnianym.
Bułeczki z siemieniem lnianym
Wyrastanie ciasta na bułeczki z siemieniem lnianym.
Bułeczki z siemieniem lnianym
Pieczenie bułeczek z siemieniem lnianym.
Bułeczki z siemieniem lnianym
Bułeczki z siemieniem lnianym w przekroju.