SUPERPRZEPIS

Bułeczki z twarogu i otrębów (bez mąki)

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Bułeczki z twarogu i otrębów (bez mąki)

Bułeczki są ekspresowe i długo pozostają świeże - nawet na drugi dzień są tak samo miękkie i wilgotne - tak jak tuż po upieczeniu.

Składniki:

Bułeczki z twarogu i otrębów (bez mąki)

4 sztuki:

  • 200 g białego sera (użyłam tłustego, ale lepszy jest chudy)
  • 1 jajko (średnie)
  • 4 łyżki otrębów pszennych (płaskie)
  • 4 łyżki otrębów owsianych (płaskie)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • odrobina jajka do posmarowania wierzchu
  • przyprawy i dodatki do oprószenia (u mnie słodka papryka i czarnuszka mielona)

Sposób przygotowania:

Bułeczki z twarogu i otrębów (bez mąki)

Masa:

Bułeczki z twarogu i otrębów (bez mąki)
Masa powinna być dokładnie wymieszana i zdatna do formowania bułek.

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Formowanie:

Bułeczki z twarogu i otrębów (bez mąki)
Z podanych proporcji powinny wyjść 4 bułki.

Z ciasta uformować 4 okrągłe bułeczki - należy ich spłaszczać.

Bułki umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać dowolnymi dodatkami.

Pieczenie:

Bułeczki z twarogu i otrębów (bez mąki)
Gotowe bułki powinny być delikatnie zapieczone.

Bułeczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Ostudzić na kratce.

Tagi:

bułeczki