Sposób przygotowania:
Serowe jagodziankiETAP 1:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Tak przygotowany zaczyn odstawić w ciepłe miejsce na 10 min.
Do misy, w której będziemy wyrabiać ciasto wsypać przesianą mąkę, resztę cukru. Wlać rozmącone żółtka, twaróg i spieniony zaczyn. Wyrobić ciasto, zagniatając je około 10 min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Ciasto jeszcze raz krótko zagnieść i rozwałkować na prostokąt długi i wąski ok 20 x 50 cm.
Na ciasto wysypać umyte i osuszone jagody.
ETAP 3:
Ciasto zwijać ciasno, zamykając jagody do środka, wzdłuż dłuższego brzegu. Jak roladę.
ETAP 4:
Przygotowane ciasto pociąć na ok 1,5 cm kawałki. Polecam zrobić to nitką, kładąc ją pod spodem i zaciskać na górze. Wtedy jagody w większości pozostają całe.
Odstawić na 20 min do napuszenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i obsypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180*C przez 20 min. Smacznego.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2