Sposób przygotowania:
Pyszne kręcone bułeczki z cynamonem
Przesianą mąkę wsypałam do naczynia. Do 1/2 szklanki letniego mleka dodałam 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3-4 łyżki mąki. Wymieszałam na jednolitą masę. Tak przygotowany rozczyn odstawiłam do wyrośnięcia. Żółtka utarłam z pozostałą ilością cukru. Margarynę stopiłam na patelni. Do mąki wlałam wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, letnie mleko oraz cynamon . Wyrobiłam ciasto. Gdy będzie odstawać od ręki wlewać porcjami przestudzony tłuszcz, nie przerywając wyrabiania. Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące, odstaje od ręki i od dna naczynia oraz zawiera wiele pęcherzyków powietrza. Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie. Z tak przygotowanego ciasta drożdżowego można robić rogaliki, bułeczki z jabłkami, bułeczki z serem (masa serowa jak na sernik), bułeczki z makiem. białko i 200 gram cukru pudru starczy nam na lukier . piekłam do zarumienienia w 170 stopniach .