Sposób przygotowania:
Bułeczki z pszenicą
Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i drożdże, delikatnie wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i pszenice, wymieszać . Dodać oliwę, mleko z drożdżami, które wcześniej przygotowaliśmy w rondelku. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto w misce, dobrze żeby było lepkie. Miskę z surowym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C, wykładamy pergaminem blaszkę. Z gotowego ciasta formujemy małe bułeczki i kładziemy jedna koło drugiej na blaszce w małych odstępach. Uformowane bułeczki posmarować żółtkiem i posypać ziarnami pszenicy. Bułeczki z pszenicy pieczemy w temperaturze 180 – 200°C przez 20 minut na złoty kolor. Cudownie smakują z jogurtem jagodowym.