Sposób przygotowania:
Bułeczki/pierożki drożdżowe z parówkąCiasto:
Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić i ostudzić.
Do miski miksera przełożyć mąkę, dodać drożdże i całość dokładnie rozetrzeć w palach. Następnie sól, cukier,wymieszać.
Dodać jajka, mleko i wyrabiać ciasto hakiem do zagniatania. Wyrabiać 5 minut. Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
Pieczarki:
Grzyby obrać,zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebule obrać i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej,zeszklić cebulkę.
Następnie dodać pieczarki i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrobić i rozwałkować na duży płat o grubości około 5 mm. Wykroić krążki o średnicy o 11-12 cm.
ETAP 4:
Nałożyć po łyżce pieczarek,rozsmarować. Ułożyć po 1/2 parówki i zlepić ciasto jak pieroga.
ETAP 5:
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić od kolejne 15 minut. Posmarować jajkiem i posypać siemieniem.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 st. Wstawić bułeczki i piec około 18-20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!