monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Bułeczki/pierożki drożdżowe z parówką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i bardzo sycące bułeczki w kształcie pierożków z pieczarkami i parówką. Idealne na zimno jak i na ciepło. Z powodzeniem można zabrać je na wycieczkę lub do pracy, zapraszam na przepis.

Bułeczki/pierożki drożdżowe z parówką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bułeczki/pierożki drożdżowe z parówką

 

 

 

  • Dodatkowo:
  • 5 parówek dobrej jakości
  • 1/2 jajka
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego

Sposób przygotowania:

Bułeczki/pierożki drożdżowe z parówką

Ciasto:

Bułeczki/pierożki drożdżowe z parówką
w miscie miksera wymieszać mąkę z drozdżami i resztą składników

Mleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić i ostudzić.

Do miski miksera przełożyć mąkę, dodać drożdże i całość dokładnie rozetrzeć w palach. Następnie sól, cukier,wymieszać.

Dodać jajka, mleko i wyrabiać ciasto hakiem do zagniatania. Wyrabiać 5 minut. Następnie dodać masło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.

Pieczarki:

Grzyby obrać,zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebule obrać i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej,zeszklić cebulkę.

Następnie dodać pieczarki i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia.

Wykonanie:

Bułeczki/pierożki drożdżowe z parówką
ciasto rozwałkowac i wykroić krążki o średnicy 11 cm

Wyrośnięte ciasto ponownie lekko wyrobić i rozwałkować na duży płat o grubości około 5 mm. Wykroić krążki o średnicy o 11-12 cm.

ETAP 4:

Bułeczki/pierożki drożdżowe z parówką
dodać pieczarki i parówki i zlepić

Nałożyć po łyżce pieczarek,rozsmarować. Ułożyć po 1/2 parówki i zlepić ciasto jak pieroga.

ETAP 5:

Bułeczki/pierożki drożdżowe z parówką
bułeczki ułożyć na blasze i piec w 180 st

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić od kolejne 15 minut. Posmarować jajkiem i posypać siemieniem.

W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 st. Wstawić bułeczki i piec około 18-20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!


Tagi:

przystawki