Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Bulion z pozostałości po karpiu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Taki bulion jest pyszny z grzanką, ale równie dobry jako podstawa do galarety

Bulion z pozostałości po karpiu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bulion z pozostałości po karpiu

 

  • 4 głowy z karpia (lub innej rybki)
  • 4 kręgosłupy pozostałe po filetowaniu
  • 3 marchewki
  • 1 spora pietruszka korzeń
  • por ok 15 cm
  • duża cebula
  • duży kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • sok z ok 1/2 cytryny
  • 2 białka z jaj kurzych

Sposób przygotowania:

Bulion z pozostałości po karpiu
Z głów wycinamy skrzela, oczy i płetwy. Oczyszczone głowy i kręgosłupy dokładnie myjemy i układamy w garnku. Warzywa obieramy i dodajemy do "ryby". Zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 godzinki. Gotowy bulion przecedzamy, doprawiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy bulion jest zimny, ubijamy pianę z jaj i mieszamy z "rosołem". Całość podgrzewamy aż będzie gorące. Wyłączamy gaz i czekamy ok 10 min, żeby bulion się "ustał". Na sitko dajemy gazę i delikatnie przecedzamy, tak aby całe szumy i zanieczyszczenia powodujące mętnienie zostały "w białkach" na dnie garnka. Gotowe
Bulion z pozostałości po karpiu
Wszystkie części ryb dokładnie oczyścić i umyć
Bulion z pozostałości po karpiu
Wszystkie produkty wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą
Bulion z pozostałości po karpiu
Wystudzony bulion wymieszać z ubitymi białkami i podgrzać
Bulion z pozostałości po karpiu
Wystudzony bulion wymieszać z ubitymi białkami i podgrzać