Sposób przygotowania:
Bulion na wzmocnienie
Umyć mięso. zalać wodą i zagotować. Zlać płyn , a mięso opłukać. Włożyć do czystego garnka. Obrać i umyć warzywa. Pokroić na kawałki . Warzywa opiec na suchej patelni ( cebule kłaść bez obierania ) .Obok warzyw wrzucić przyprawy .Przełożyć do garnka obok mięsa . Zalać wodą. Posolić. Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę. Wrzucić lubczyk i gotować jeszcze ok. 45 minut( gdyby płyn za mocno odparowywał to uzupełniać dolewając wrzącej wody). Wyjąć mięso i warzywa , bulion przecedzić. Kaszę wymieszać z 1/4 szklanki zimnej wody i wlać do bulionu( powinno go zostać na koniec gotowania ok. 2 szklanki ).Gotować 10 minut aż kasza się ,, rozklei". Doprawić zupę do smaku maggi. 1)-Mięso na bulion specjalnie dobieram różnorodne bo z takiego najlepiej się wygotowuje aromatyczny wywar - lotki , kręgosłup , skrzydełka dają ,,kleistość", a indyk i udko smak. 2)-Nie określam dokładnie ilości kaszy bo czasem zostanie więcej bulionu , a czasem mniej - zaczynam od rozrobienia 6 pełnych łyżeczek- jak się rozgotuje w bulionie i będzie za rzadki to dosypuję po trochę i znów rozgotowuję mieszając. Chodzi o to by zupa była gęstości ciasta naleśnikowego. 3)-Z mięsa z zupy można zrobić pastę do chleba np. z drobno pokrojonymi i podsmażonymi pieczarkami , lub farsz na pierogi , krokiety itp( z drobnego) , a pałkę i udko użyć na drugi obiad. 4)-Z warzyw z zupy robię sałatkę,5)-Marchew z zupy można użyć na jarzynkę ( samą , oprószaną lub z groszkiem).