SUPERPRZEPIS

Bulion z kaszą jaglaną

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Bulion z kaszą jaglaną Więcej zdjęć (5)

Jedno zdrowsze od drugiego .Mocny wołowo -drobiowy bulion ugotowany z dużą ilością warzyw podany z kaszą jaglaną ugotowana na sypko .

Składniki:

Bulion z kaszą jaglaną

 

  • 1kg mięsa z drobiu ( kurczak , kura , indyk - może być jeden gatunek , może być po kawałku każdego - najprostsza wersja to 2 duże ćwiartki dolne czyli udka z kurczaka + kawałek indyka )
  • 0,50 kg wołowiny rosołowej ( licząc czyste mięso - jeśli jest spora kość to doliczyć dag )
  • 1 biała część pora
  • 1 duża cebula
  • 3 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 2 małe listki laurowe
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 3 ziela angielskie
  • 1 mały suszony grzybek
  • 2 goździki
  • kilka listków maggi ogrodowego ( lubczyku)
  • maggi w płynie
  • sól
  • 2 litry wody
  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Bulion z kaszą jaglaną
Umyć , oczyścić , podzielić na kawałki mięso.

Ułożyć w dużym garnku. Dorzucić przyprawy .

Obrać warzywa - umyć - marchewki i pietruszkę przekroić na połówki lub ćwiartki, cebulę na połówki , seler na 2 kawałki. Rozgrzać sucha patelnię .Włożyć cebulę , por , marchewki, pietruszkę i seler i opiekać by cukry w nich zawarte uległy karmelizacji ( niech się wierzchnia warstwa przypiecze ) .

Przełożyć do garnka z mięsem . Zalać wodą . Dodać 1/2 łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować na małym 2 godziny * uzupełniając w miarę potrzeby ilość płynu **.

W czasie bulion się gotuje opłukać kilka razy kaszę w zimnej wodzie by pozbyć sie nalotu z mąki i paprochów. Zalać wrzątkiem ( usuwa goryczkę z kaszy ).Odcedzić. Zalać w garnku wodą ( 1,5 szklanki) , osolić szczyptą soli i ugotować na sypko ( kasza wchłonie wodę po jakichś 10 minutach - wtedy ją przemieszać i przykryć - odstawić ).

Wyjąć mięso*** i warzywa**** z bulionu . Bulion przecedzić *****.Doprawic do smaku.



Podawać układając na talerzu porcję kaszy jaglanej i oblewając ją bulionem. Można dołożyć kawałki ugotowanej marchewki , a całość posypać pokrojoną natką pietruszki.



* Uprzedzam pytanie o ,,szumowanie" - nie szumuję bo wytłumaczono mi , że szumowiny to białka które w procesie gotowania ulegną rozpadowi , a to co się nie rozpuści opadnie w końcu na dno i jak bulion przecedzę to wtedy się tego pozbędziemy .



**Wody powinno być w garnku stale tyle samo - odparowaną uzupełniamy wrzątkiem.



*** Mięso wyjęte z bulionu używamy na II Dania.



**** Warzywa można użyć na sałatkę ( to nic , że warzywa są wygotowane - sałatka z warzyw z rosołu jest bardzo smaczna ).



***** Z porcji bulionu i porcji mięsa można zrobić galaretki drobiowe.
Bulion z kaszą jaglaną
Warzywa opiec na suchej patelni by cukry się karmelizowały
Bulion z kaszą jaglaną
Zalać wodą- wodać przyprawy i gotować - gotować i gotować
Bulion z kaszą jaglaną
Ugotować kaszę jaglaną na sypko i przemieszać
Bulion z kaszą jaglaną
Bulion przecedzić po uprzednim usunięciu mies i warzyw