kakusia290

kakusia290

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Bulion Teriyaki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Wyśmienite danie wegetariańskie. Polecam.

Bulion Teriyaki

Składniki:

Bulion Teriyaki

 

  • 150 g japońskiego makaronu gryczanego soba
  • 225 g różnych warzyw - szparagów, brokułów, marchewki, kalafiora, fasolki szparagowej, groszku
  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • 300 ml wywaru z warzyw
  • 4 łyżki alkoholu ryżowego sake
  • 280 g twardego tofu pokrojonego w kostkę
  • 2 posiekane cebulki dymki
  • 1 papryczka chili
  • mięta
  • kolendra
  • ząbek czosnku
  • korzeń imbiru
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

Bulion Teriyaki
Zagotować wodę w dużym garnku. Gotować makaron soba około 6 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. W tym czasie pokroić warzywa na kawałki wielkości kęsa. Dodać je do gotującego się makaronu na ostanie 3 do 4 minuty gotowania. Odsączyć makaron i warzywa na dużym cedzaku. Do wywaru z warzyw dodać pozostałe składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Dodać makaron z warzywami i bardzo krótko podgrzewać. Nalać do głębokich miseczek.* Zamiast tofu możemy dodać do zupy 225 g obranych i ugotowanych krewetek albo pokrojonego w kostkę, obranego ze skóry i ugotowanego kurczaka lub indyka. Zamiast mięty i kolendry, albo oprócz nich, możemy dodać bazylii, a olej sezamowy zastąpić olejem z nasion dyni lub orzechów włoskich. Makaron gryczany soba możemy zastąpić makaronem z mąki pszennej lub ryżowym ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu.