Sposób przygotowania:
Bulion Teriyaki
Zagotować wodę w dużym garnku. Gotować makaron soba około 6 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. W tym czasie pokroić warzywa na kawałki wielkości kęsa. Dodać je do gotującego się makaronu na ostanie 3 do 4 minuty gotowania. Odsączyć makaron i warzywa na dużym cedzaku. Do wywaru z warzyw dodać pozostałe składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum. Dodać makaron z warzywami i bardzo krótko podgrzewać. Nalać do głębokich miseczek.* Zamiast tofu możemy dodać do zupy 225 g obranych i ugotowanych krewetek albo pokrojonego w kostkę, obranego ze skóry i ugotowanego kurczaka lub indyka. Zamiast mięty i kolendry, albo oprócz nich, możemy dodać bazylii, a olej sezamowy zastąpić olejem z nasion dyni lub orzechów włoskich. Makaron gryczany soba możemy zastąpić makaronem z mąki pszennej lub ryżowym ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu.