Sposób przygotowania:
Bułka paryska
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z wodą, dodaję szczyptę cukru i wsypuję 1/3 mąki. Mieszam całość i odstawiam na około 20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodaję łyżeczkę soli, cztery łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę cukru, łyżeczkę miękkiego masła oraz resztę mąki pszennej i wyrabiam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem. Po czym ciasto znów wyrabiam i odstawiam na kolejne 30 minut. Ciasto ponownie wyrabiam, odgazowuję, formuję bochenek. Następnie układam na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posmarowanym oliwą. Chlebek smaruję rozmąconym jajkiem i nacinam nożem pod skosem. Pozostawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika. Piekę przez 10 minut, po czym obniżam temperaturę do 180ºC i piekę kolejne 20 minut. W trakcie pieczenia dwa razy spryskuję pieczywo wodą. Wyjmuję pieczywo z pieca i pozostawiam do ostudzenia.