mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Bułka paryska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Domowe pieczywo smakuje najlepiej:)

Bułka paryska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułka paryska

 

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 125 ml ciepłej wody
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 25 g drożdży (1/4 kostki 100g) lub 1 opakowanie drożdży instant - 7g
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Bułka paryska
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku z wodą, dodaję szczyptę cukru i wsypuję 1/3 mąki. Mieszam całość i odstawiam na około 20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodaję łyżeczkę soli, cztery łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę cukru, łyżeczkę miękkiego masła oraz resztę mąki pszennej i wyrabiam ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem. Po czym ciasto znów wyrabiam i odstawiam na kolejne 30 minut. Ciasto ponownie wyrabiam, odgazowuję, formuję bochenek. Następnie układam na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posmarowanym oliwą. Chlebek smaruję rozmąconym jajkiem i nacinam nożem pod skosem. Pozostawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika. Piekę przez 10 minut, po czym obniżam temperaturę do 180ºC i piekę kolejne 20 minut. W trakcie pieczenia dwa razy spryskuję pieczywo wodą. Wyjmuję pieczywo z pieca i pozostawiam do ostudzenia.
Bułka paryska
Do miski przesiewam mąkę pszenną przez sito
Bułka paryska
W misce sporządzam rozczyn drożdżowy i odstawiam
Bułka paryska
Zagniatam ciasto drożdżowe i odstawiam do wyrośnięcia
Bułka paryska
Z ciasta formuję podłużną bułkę, nacinam nożem

Tagi:

mak