Sposób przygotowania:
Paryskie brioszki
Drożdże pokruszyć, wymieszać z mlekiem, cukrem i 1 łyzką mąki i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.Masło roztopić i przestudzić.Mąkę wsypac do miski, dodać masło, wyrosniete drożdże, jajka i sól, zagnieść ciasto. Wyrabiać , aż ciasto zacznie rosnąć i łatwo odchodzić od miski.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 20 równych kawałków, a każdy z nich jeszcze raz w stosunku 2/3 do 1/3. Kawałki ciasta układać na posypanej mąką stolnicy i uformować z nich kule .Foremki wysmarować masłem i umieścić w nich większe kule. W środku każdej z nich wycisnąć małe zagłębienie, umieścić w nim mniejszą kulkę i lekko przygnieść. Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut. Brioszki posmarować żółtkiem. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.