Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Bułka wrocławska bez zaczynu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W czasach wszechobecnych konserwantów i sztucznych dodatków pieczywo najzdrowsze, najpewniejsze i najsmaczniejsze to takie, które jest samodzielnie upieczone - w myśl zasady "wiem, co jem".

Bułka wrocławska bez zaczynu

Składniki:

Bułka wrocławska bez zaczynu

 

Sposób przygotowania:

Bułka wrocławska bez zaczynu
W misce połączyć wszystkie sypkie składniki i przemieszać. Do ciepłej wody dolać ciepłe mleko, olej oraz rozpuszczone maslo i żółtka - zmiksować na jednolity płyn. Wstępnie zarobić łącząc mokre składniki z suchymi. Wyrobić elastyczne jednolite ciasto. Nakryć naczynie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na blat kuchenny posypany mąką i odgazować (przez chwilę zagniatając i rozciągając). W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220°C i na dnie ustawić naczynie z zimną wodą albo kostkami lodu.

Podzielić ciasto na połowę i obie części uformować w podłużne bochenki. Nakryć i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy bułki dobrze wyrosną zrobić na nich skośne nacięcia.

Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temp. do 190-200°C i piec ok. 20-25 min.

Wyjąć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.