Sposób przygotowania:
Bułka wrocławska bez zaczynu
W misce połączyć wszystkie sypkie składniki i przemieszać. Do ciepłej wody dolać ciepłe mleko, olej oraz rozpuszczone maslo i żółtka - zmiksować na jednolity płyn. Wstępnie zarobić łącząc mokre składniki z suchymi. Wyrobić elastyczne jednolite ciasto. Nakryć naczynie ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na blat kuchenny posypany mąką i odgazować (przez chwilę zagniatając i rozciągając). W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220°C i na dnie ustawić naczynie z zimną wodą albo kostkami lodu.
Podzielić ciasto na połowę i obie części uformować w podłużne bochenki. Nakryć i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy bułki dobrze wyrosną zrobić na nich skośne nacięcia.
Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temp. do 190-200°C i piec ok. 20-25 min.
Wyjąć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na blat kuchenny posypany mąką i odgazować (przez chwilę zagniatając i rozciągając). W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220°C i na dnie ustawić naczynie z zimną wodą albo kostkami lodu.
Podzielić ciasto na połowę i obie części uformować w podłużne bochenki. Nakryć i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy bułki dobrze wyrosną zrobić na nich skośne nacięcia.
Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temp. do 190-200°C i piec ok. 20-25 min.
Wyjąć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.
Rbr007