Sposób przygotowania:
Bułka wrocławska
Do niewielkiej miseczki wkładam drożdże posypane łyżeczką cukru. Gdy drożdże będą płynne, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłego mleka. Odstawiam do podrośnięcia. Gdy drożdże będą gotowe, łączę je z pozostałymi składnikami i wyrabiam robotem, początkowo na wolnych obrotach, a następnie na najwyższych. Długo i dokładnie wyrobione ciasto odstawiam w misce przykrytej folią spożywczą na ok. 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie, a następnie dzielę na dwie części i formuję 2 bułki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki nacinam ostrym nożem i smaruję je letnią wodą z cukrem. Na dno nagrzanego go temperatury 230°C piekarnika wlewam pół szklanki wody, następnie wkładam blaszkę z bułkami. Piekę 10 minut w temperaturze 230°C, następnie obniżam ją do 210°C i piekę jeszcze 20-25 minut. Upieczone, jeszcze gorące bułki smaruję wodą i wstawiam do wyłączonego piekarnika na 3 minuty. Następnie wyjmuję i przekładam na kratkę kuchenną do przestygnięcia. *przepis pochodzi z bloga pracownia wypieków, tutaj podaję swoją nieznacznie zmienioną wersję.