anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Bułka wrocławska

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bułka wrocławska w starym, dobrym stylu, czyli taka, jaką pamiętam z dzieciństwa kupowaną w pobliskiej piekarni.

Bułka wrocławska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułka wrocławska

 

  • mąka pszenna typ 650 - 600 g
  • świeże drożdże - 16 g
  • ciepłe mleko - ¾ szk.
  • ciepła woda - 200 ml
  • olej rzepakowy - 3 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • DO POSMAROWANIA:
  • ciepła woda – ¼ szk.
  • cukier - 1 łyżeczka

 

Sposób przygotowania:

Bułka wrocławska
Do niewielkiej miseczki wkładam drożdże posypane łyżeczką cukru. Gdy drożdże będą płynne, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłego mleka. Odstawiam do podrośnięcia. Gdy drożdże będą gotowe, łączę je z pozostałymi składnikami i wyrabiam robotem, początkowo na wolnych obrotach, a następnie na najwyższych. Długo i dokładnie wyrobione ciasto odstawiam w misce przykrytej folią spożywczą na ok. 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie, a następnie dzielę na dwie części i formuję 2 bułki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki nacinam ostrym nożem i smaruję je letnią wodą z cukrem. Na dno nagrzanego go temperatury 230°C piekarnika wlewam pół szklanki wody, następnie wkładam blaszkę z bułkami. Piekę 10 minut w temperaturze 230°C, następnie obniżam ją do 210°C i piekę jeszcze 20-25 minut. Upieczone, jeszcze gorące bułki smaruję wodą i wstawiam do wyłączonego piekarnika na 3 minuty. Następnie wyjmuję i przekładam na kratkę kuchenną do przestygnięcia. *przepis pochodzi z bloga pracownia wypieków, tutaj podaję swoją nieznacznie zmienioną wersję.
Bułka wrocławska
Długo i dokładnie wyrobione ciasto odstawiam w misce przykrytej folią spożywczą na ok. 90 minut do wyrośnięcia.
Bułka wrocławska
Wyrośnięte ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiam ręcznie.
Bułka wrocławska
Wyrośnięte bułki nacinam ostrym nożem i smaruję je letnią wodą z cukrem.
Bułka wrocławska
Bułka wrocławska w starym, dobrym stylu, czyli taka, jaką pamiętam z dzieciństwa.