Sposób przygotowania:
Pyszny chlebek na mące chlebowej z bakaliami1.
Wsypać do miski mąkę pszenną chlebową.
2.
Dosypać rodzynki, chia, słonecznik, żurawinę i dokładnie wymieszać.
3.
Wsypać cukier biały i znowu wymieszać.
4.
Dosypać sól kuchenną, za każdym razem mieszać łyżką.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty.
6.
Na końcu wlać letnią wodę.
7.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na około 15 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni C na 10 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 45 minut.
10.
Wystudzić chlebki na kratce.
11.
Smacznego !