Sposób przygotowania:
Bułki wrocławskie z kefirem
Drożdże kruszymy, w garnuszku podgrzewamy mleko wraz z masłem (powstały płyn nie może być gorący !), zalewamy drożdże dodając 2 łyżki mąki oraz cukier - mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn drożdżowy, jajko i kefir - wyrabiamy wszystko na miękkie gładkie ciasto (wyrabiałam robotem z nakładką do ciasta drożdżowego) wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i nie będzie się lepić - będzie elastycznie.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę do podwojenia swojej objętości (ja wstawiam do miski lub zlewu wypełnionego gorącą wodą). Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski, formujemy walec i dzielimy na 6 porcji.
Z każdej porcji formujemy bułkę, którą układamy na blasze do pieczenia (piekę na silikonowej macie), na każdej bułce robimy przedziałek. Odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki oprószamy maka. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Bułki wyciągamy na kratkę i studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz rozczyn drożdżowy, jajko i kefir - wyrabiamy wszystko na miękkie gładkie ciasto (wyrabiałam robotem z nakładką do ciasta drożdżowego) wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i nie będzie się lepić - będzie elastycznie.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę do podwojenia swojej objętości (ja wstawiam do miski lub zlewu wypełnionego gorącą wodą). Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski, formujemy walec i dzielimy na 6 porcji.
Z każdej porcji formujemy bułkę, którą układamy na blasze do pieczenia (piekę na silikonowej macie), na każdej bułce robimy przedziałek. Odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki oprószamy maka. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Bułki wyciągamy na kratkę i studzimy.