Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Bułki wrocławskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Świeże pieczywo na śniadanko to idealny początek dnia. U nas bułeczki wrocławskie rozpoczęły dzień. Chrupiąca skóra to to co lubię najbardziej w takich bułeczkach.

Bułki wrocławskie Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Bułki wrocławskie

 

 

Sposób przygotowania:

Bułki wrocławskie
Drożdże wkruszam do garnuszka, zasypuję cukrem i 50 ml ciepłego mleka wraz z 2 łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

W misce mieszamy mąkę z solą, wbijamy jajko, dodajemy masło i wlewamy wyrośnięte drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto.Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na godzinę.

Następnie formujemy około 7 bułek, obtaczamy je w mące, układamy na przygotowanej do pieczenia blaszce. Odstawiamy na ponowną godzinę. W bułkach robimy głęboki przedziałek.

Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut do zarumienienia.
Bułki wrocławskie
do rondla wrkuszamy droże dodajemy cukier mleko i mąkę
Bułki wrocławskie
mieszamy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia
Bułki wrocławskie
do miski wsypujemy mąkę dodajemy pozostałe składniki i zaczyn
Bułki wrocławskie
wyrabiamy ciasto które odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
Bułki wrocławskie
z wyrośniętego ciasta formujemy około 7 bułek
Bułki wrocławskie
bułki zostawiamy do wyrośnięcia i robimy w nich przedziałek - pieczemy