Sposób przygotowania:
Bułki wrocławskie
Drożdże wkruszam do garnuszka, zasypuję cukrem i 50 ml ciepłego mleka wraz z 2 łyżkami mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W misce mieszamy mąkę z solą, wbijamy jajko, dodajemy masło i wlewamy wyrośnięte drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto.Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na godzinę.
Następnie formujemy około 7 bułek, obtaczamy je w mące, układamy na przygotowanej do pieczenia blaszce. Odstawiamy na ponowną godzinę. W bułkach robimy głęboki przedziałek.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut do zarumienienia.
W misce mieszamy mąkę z solą, wbijamy jajko, dodajemy masło i wlewamy wyrośnięte drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto.Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na godzinę.
Następnie formujemy około 7 bułek, obtaczamy je w mące, układamy na przygotowanej do pieczenia blaszce. Odstawiamy na ponowną godzinę. W bułkach robimy głęboki przedziałek.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut do zarumienienia.
marietta