aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

SUPERPRZEPIS

Bułki do hamburgerów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najlepszy przepis na bułeczki jakie kiedykolwiek robiłam. Są szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne! Ja przygotowałam je z myślą o hamburgerach, ale są one tak uniwersalne że posmarowane samym masłem będą smakować wspaniale.

Bułki do hamburgerów

Składniki:

Bułki do hamburgerów

 

Sposób przygotowania:

Bułki do hamburgerów

ETAP 1:

Bułki do hamburgerów

Na początku przygotuj zaczyn. W małej misce wymieszaj drożdże, cukier oraz ok 50 ml ciepłego mleka i 2-3 łyżki maki. Następnie odstaw do wyrośnięcia na ok 15 min.

ETAP 2:

Bułki do hamburgerów

Do drugiej miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj oliwę, sól, wodę, wyrośnięty zaczyn oraz pozostałą część podgrzanego mleka.

Ze składników wyrób jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką lub dodając odrobinę wody.

Gotowe przykryj ściereczką i odstaw do rośnięcia na 30 min.

ETAP 3:

Bułki do hamburgerów

Wyrośnięte ciasto możesz wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i za pomocą noża pokroić na 9 części lub bezpośrednio z miski urywać po kawałku ciasta i formować bułeczki. ( Ja wybrałam wersję 2 ).

ETAP 4:

Bułki do hamburgerów

Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstaw do rośnięcia na jakieś 15 min.

Przed włożeniem do piekarnika bułki posmaruj mlekiem i obsyp sezamem.

Piecz w temp 180 C przez 25-30 min.Gotowe!

Bułki do hamburgerów