Sposób przygotowania:
Bułki do hamburgerówETAP 1:
Na początku przygotuj zaczyn. W małej misce wymieszaj drożdże, cukier oraz ok 50 ml ciepłego mleka i 2-3 łyżki maki. Następnie odstaw do wyrośnięcia na ok 15 min.
ETAP 2:
Do drugiej miski przesiej mąkę, wbij jajko, dodaj oliwę, sól, wodę, wyrośnięty zaczyn oraz pozostałą część podgrzanego mleka.
Ze składników wyrób jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką lub dodając odrobinę wody.
Gotowe przykryj ściereczką i odstaw do rośnięcia na 30 min.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto możesz wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i za pomocą noża pokroić na 9 części lub bezpośrednio z miski urywać po kawałku ciasta i formować bułeczki. ( Ja wybrałam wersję 2 ).
ETAP 4:
Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odstaw do rośnięcia na jakieś 15 min.
Przed włożeniem do piekarnika bułki posmaruj mlekiem i obsyp sezamem.
Piecz w temp 180 C przez 25-30 min.Gotowe!