SUPERPRZEPIS

Bułki do hamburgerów

         
ocena: 5/5 głosów: 10
Bułki do hamburgerów Więcej zdjęć (5)

Pyszne domowe bułeczki do hamburgerów ale nie tylko. Można je też wykorzystać do zrobienia pysznej kanapki.

Składniki:

Bułki do hamburgerów

 

  • 700 g mąki pszennej u mnie typ 500
  • 200 ml letniego mleka
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Bułki do hamburgerów
W misce wymieszać wszystkie składniki suche. Składniki mokre też można wymieszać. Do składników suchych dodawać porcjami składniki mokre i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podsypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-60 minut, aż podwoi objętość.

Następnie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na porcje, u mnie 10.  Każdą porcję uformować w kulkę a następnie spłaszczyć na płaski placek.

Następnie uformowane placki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 30-60 minut.

Rozgrzać piekarnik do 200 C. Wyrośnięte bułki na wierzchu posmarować mlekiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 12-15 minut, aż się lekko zarumienią. 
Bułki do hamburgerów
W misce wymieszać wszystkie składniki suche.
Bułki do hamburgerów
Do składników suchych dodawać porcjami składniki mokre i zagnieść ciasto.
Bułki do hamburgerów
Następnie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na porcje, u mnie 10.
Bułki do hamburgerów
Wyrośnięte bułki na wierzchu posmarować mlekiem i posypać sezamem.