Elwira5

Elwira5

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Bułki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo lubimy na śniadanie lub na kolacje świeże swoje bułeczki.Najlepsze są prosto z piekarnika zjeść z dżemem.

Bułki drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Bułki drożdżowe
Do garnuszka wlewamy troszkę mleka , cukier i drożdże i robimy rozczyn-odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski przesiewamy mąkę ,wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli , roztopione masło i wlewamy pozostałe ciepłe mleko , mieszamy.Po wymieszaniu delikatnie wlewamy rozczyn z drożdży i wyrabiany ciasto-odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy ciasto urośnie formujemy bułeczki i znów zostawiamy do wyrośnięcia.Pieczemy 30 min w temperaturze 190 stopni.
Bułki drożdżowe
składniki mieszany do zrobienia swojskich bułeczek.
Bułki drożdżowe
takie ciasto zostawiamy do wyrośnięcia .
Bułki drożdżowe
gdy ciasto wyrośnie formujemy kuleczki na bułeczki.
Bułki drożdżowe
po uformowaniu bułek od stawiamy do wyrośnięcia.