Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1113]

Bułki grahamki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne, domowe bułki upieczone głownie z mąki typu graham, z otrębami owsianymi. Łatwo je przygotować.

Bułki grahamki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bułki grahamki

 

Sposób przygotowania:

Bułki grahamki
Kruszymy drożdże i wrzucamy je do miski. Dodajemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru oraz 100 ml ciepłej wody. Mieszamy do momentu, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie przykrywamy miskę i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.

Do rozczynu wsypujemy mąkę, dodajemy otręby, sól oraz resztę wody. Mieszamy łyżką, następnie zagniatamy ciasto. Wlewamy olej i znów zagniatamy, aż zostanie wchłonięty. Zostawiamy ciasto pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta formujemy 18 kulek o wadze 90-100 gram każda. Układamy je na blaszce, delikatnie spłaszczamy i odstawiamy na pół godziny.

Smarujemy wierzch mlekiem i oprószamy otrębami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Bułki grahamki
Kruszymy drożdże i wrzucamy je do miski. Dodajemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru oraz 100 ml ciepłej wody.
Bułki grahamki
Do rozczynu wsypujemy mąkę, dodajemy otręby, sól oraz resztę wody.
Bułki grahamki
Zostawiamy ciasto pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Bułki grahamki
Smarujemy wierzch mlekiem i oprószamy otrębami.