Sposób przygotowania:
Bułki grahamki
Kruszymy drożdże i wrzucamy je do miski. Dodajemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru oraz 100 ml ciepłej wody. Mieszamy do momentu, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie przykrywamy miskę i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut.
Do rozczynu wsypujemy mąkę, dodajemy otręby, sól oraz resztę wody. Mieszamy łyżką, następnie zagniatamy ciasto. Wlewamy olej i znów zagniatamy, aż zostanie wchłonięty. Zostawiamy ciasto pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 18 kulek o wadze 90-100 gram każda. Układamy je na blaszce, delikatnie spłaszczamy i odstawiamy na pół godziny.
Smarujemy wierzch mlekiem i oprószamy otrębami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Do rozczynu wsypujemy mąkę, dodajemy otręby, sól oraz resztę wody. Mieszamy łyżką, następnie zagniatamy ciasto. Wlewamy olej i znów zagniatamy, aż zostanie wchłonięty. Zostawiamy ciasto pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy 18 kulek o wadze 90-100 gram każda. Układamy je na blaszce, delikatnie spłaszczamy i odstawiamy na pół godziny.
Smarujemy wierzch mlekiem i oprószamy otrębami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.