Sposób przygotowania:
Bułki pełnoziarniste z siemieniemZaczyn
![Bułki pełnoziarniste z siemieniem Bułki pełnoziarniste z siemieniem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bulki-pelnoziarniste-z-siemieniem-563263.jpg)
Do naczynia wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier i trzy łyżki mąki. Wkruszamy drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
ETAP 2:
![Bułki pełnoziarniste z siemieniem Bułki pełnoziarniste z siemieniem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bulki-pelnoziarniste-z-siemieniem-563264.jpg)
Do miski wsypujemy mąkę, otręby, ziarna siemienia i sól. Dodajemy jogurt, olej, wodę i zaczyn drożdżowy.
Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 90 minut w ciepłe miejsce.
Formowanie
![Bułki pełnoziarniste z siemieniem Bułki pełnoziarniste z siemieniem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bulki-pelnoziarniste-z-siemieniem-563266.jpg)
Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy, podsypujemy odrobiną mąki i formujemy wałek. Dzielimy na 8-10 części.
Pieczenie
![Bułki pełnoziarniste z siemieniem Bułki pełnoziarniste z siemieniem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bulki-pelnoziarniste-z-siemieniem-563267.jpg)
Z każdego kawałka formujemy bułkę i nacinamy wierzch. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180 stopniach 20-30 minut do przyrumienienia. Studzimy na kratce.