WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Bułki pełnoziarniste z siemieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe, pełnoziarniste bułeczki. Dość ciężkie, zwarte i bardzo sycące. Idealne do kanapek z wędliną.

Bułki pełnoziarniste z siemieniem

Składniki:

Bułki pełnoziarniste z siemieniem

 

  • 420 g mąki pełnoziarnistej do wypieków
  • 60 g otrębów orkiszowych
  • 20 g ziaren siemienia
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml letniej wody

Sposób przygotowania:

Bułki pełnoziarniste z siemieniem

Zaczyn

Bułki pełnoziarniste z siemieniem
Najpierw przygotowujemy zaczyn drożdżowy.

Do naczynia wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier i trzy łyżki mąki. Wkruszamy drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

ETAP 2:

Bułki pełnoziarniste z siemieniem
Ciasto na bułki jest dość zwarte i ciężkie.

Do miski wsypujemy mąkę, otręby, ziarna siemienia i sól. Dodajemy jogurt, olej, wodę i zaczyn drożdżowy.

Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 90 minut w ciepłe miejsce.

Formowanie

Bułki pełnoziarniste z siemieniem
Do ciasta nie dodajemy już dużo mąki przy formowaniu.

Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy, podsypujemy odrobiną mąki i formujemy wałek. Dzielimy na 8-10 części.

Pieczenie

Bułki pełnoziarniste z siemieniem
W zależności od wielkości zmieniamy czas pieczenia.

Z każdego kawałka formujemy bułkę i nacinamy wierzch. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Pieczemy w 180 stopniach 20-30 minut do przyrumienienia. Studzimy na kratce.