Sposób przygotowania:
Bułki pełnoziarniste z siemieniemZaczyn
Do naczynia wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier i trzy łyżki mąki. Wkruszamy drożdże, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
ETAP 2:
Do miski wsypujemy mąkę, otręby, ziarna siemienia i sól. Dodajemy jogurt, olej, wodę i zaczyn drożdżowy.
Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 90 minut w ciepłe miejsce.
Formowanie
Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz szybko zagniatamy, podsypujemy odrobiną mąki i formujemy wałek. Dzielimy na 8-10 części.
Pieczenie
Z każdego kawałka formujemy bułkę i nacinamy wierzch. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Pieczemy w 180 stopniach 20-30 minut do przyrumienienia. Studzimy na kratce.