SUPERPRZEPIS

Bułeczki pełnoziarniste z powłoką tygrysią

  • 1
  • gosia56
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Bułeczki pełnoziarniste z powłoką tygrysią Więcej zdjęć (4)

Pyszne i zdrowe bułeczki pełnoziarniste z powłoką tygrysią.
Może ta powłoka nie wyszła mi jak sklepowa ale też bardzo dobra.

Składniki:

Bułeczki pełnoziarniste z powłoką tygrysią

 

  • 20 dkg mąka pszenna
  • 30 dkg mąka pełnoziarnista
  • 3 dkg drożdzy
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml letnia woda
  • 200 ml letnie mleko
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju

 

  • dodatkowo do powłoki tygrysiej
  • 10 dkg mąka ryżowa
  • 100 ml ciepła woda
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka drożdzy suszonych
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Bułeczki pełnoziarniste z powłoką tygrysią
Kruszymy drożdże do miseczki dodajemy miód i 2-3 łyżki letniego mleka i dwie łyżki mąki mieszamy i odstawiamy aż wyrosną . Do miski robota dajemy mąki,sól,mleko wymieszane z wodą olej i dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy ciasto .,Zostawiamy chwilę aż trochę podrośnie i jeszcze raz krótko mieszamy. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż ciasto wyrośnie.Ciasto dzielimy na części mi wyszło 9 szt.Formujemy bułeczki układamy na blasze.W miseczce mieszamy składniki na powłokę tygrysią musi być nie za rzadka dlatego wodę wlewamy sukcesywnie.. Wymieszane składniki powłoki odstawiamy na około 15 minut.Jak bułki podrosną każdą bułkę smarujemy przygotowaną masą. Tak przygotowane bułki odstawić jeszcze na chwilę.Bułeczki pieczemy około 30 minut 175 st i studzimy na kratce. POLECAM!!!
Bułeczki pełnoziarniste z powłoką tygrysią
W miseczce mieszamy drożdze z letnim mlekiem .
Bułeczki pełnoziarniste z powłoką tygrysią
Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe cześci
Bułeczki pełnoziarniste z powłoką tygrysią
Formujemy z porcji ciasta okrągłe bułeczki